oktober 4th, 2010

...now browsing by day

 

4 oktober 1940

maandag, oktober 4th, 2010

Een ongekend rustige nacht, wel zeer in tegenstelling met de nacht van 2 op 3 dezer, toen vele plaatsen in Nederland zijn gebombardeerd waaronder ook Raamsdonk, welke bommen wij hoorden explodeeren wellicht ook de luchtbeschgermingdiensten gewagen van een rustige nacht. Opmerkelijk was dat geen vliegtuigen zijn gehoord of gezien.

Heden werd mij door de plaatselijke commandant gevraagd zorg te dragen dat a.s. zondagnacht 9 burgers en 4 dames ingekwartierd worden op voet van militaire inkwartiering. Dit gezelschap zal, wellicht op verzoek van de militaire overheid, een avond toneel geven voor de militairen. Heden is wel vast komen te staan dat het aangekondigde einde van de zomertijd, die op 6 oct. zou eindigen en waarna de Duitsche tijd de zomertijd nog bestendigd wordt. Een en ander brengt velen in moeilijkheden aangezien de zomertijd 1.40 uur = 100 minuten met onze wintertijd verschilt en in de morgen uren nog donker zal zijn wanneer om 9 uur de werkzaamheden op kantoren moet beginnen.

Heden is door mij een plaatselkijk ‘kleedingcomité’ benoemd, bestaande uit M. v. Gils, leider van het distributiebureau, B. Dirkzwager, manufactuurhandelaar en mej. G. Krakking, sociale verzorgster in gemeentedienst. Dit comtié moet oude winterjassen, heerencoustuums, dekens of dameswintermantels, die nog in goeden staat moete zijn, in ontvangst nemen waarvoor de eigenaar een bon ontvangt, waarop hij gerechtigd is een nieuwe wintermantel of winterjas te koopen, zonder punten. De oude ingeleverde goederen kunnen worden verstrekt aan de armen bewoners die niet in staat zijn nieuwe mantels of jassen te koopen.

Share
Freelance PHP Developer