augustus 8th, 2011

...now browsing by day

 

8 augustus 1941

maandag, augustus 8th, 2011

De nacht was kalm. Midden in de nacht waren er, naar men meent gehoord te hebben, vijandelijke vliegtuigen (Duitsche en Engelschen) in de lucht. Tot een gevecht is het boven Zevenbergen niet gekomen.

Heden morgen om 5.30 uur werd ik door de Duitsche Weermacht alhier gevraagd om benzine beschikbaar te stellen voor een paar autobestuurders uit Oud-Beijerland die daarheen terug moesten en geen benzine hadden. Ik heb geantwoord dat ik of de gemeente geen benzine ter beschikking hebben. Doch men hield vol dat ik voor benzine moest zorgen. Alleen, wanneer men bonnen heeft, zoo antwoordde ik, kan aan de pomp benzine geladen worden; zonder bonnen niet. Wanneer er toch benzine moet komen zal men die moeten vorderen. Verder niets meer van gehoord.

Heden, om 9.15 uur ontving ik het volgende telegram

‘s-Bosch 8-8-’41
“Donderdag ochtend 7 augustus in de gemeente Oud-Beijerland Engelsch vliegtuig neergestort. Vijf inzittenden voortvluchtig aan de geheele Nederlandsche politie wordt opgedragen voortvluchtigen aan te houden en over te geven aan de dichts bijzijnde Duitsche instantie. Procureur-Generaal

Share
Freelance PHP Developer