Biografie Jacobus Joseph van Aken

Nog verder te bewerken

Jacobus Joseph van Aken is geboren op 18 maart 1878 te Terheijden als zoon van Marinus van Aken (1841-1912), bouwman, landbouwer en Hendrika van Beek (1842-..). Hij huwt op 16 oktober 1907 te Hoeven met Adriana Barbara de Rond, geboren op 4 december 1879 te Hoeven, dochter van Francus de Rond, landbouwer en Johanna Santbergen. Op dat moment woont hij te Zevenbergen en is directeur eener steenfabriek. Deze steenfabriek, die gelegen was aan de zuidzijde van de Zuiddijk, was in 1895 door zijn vader gesticht en viel destijds onder de gemeente Terheijden. Op 15 december 1897 wordt het gezin Van Aken-Van Beek als afkomstig uit Terheijden ingeschreven in het bevolkingsregister van Zevenbergen op het adres Driehoefijzers C143 (later C167). Op 21 oktober 1907 is hij met zijn vrouw ingeschreven op het adres A589a (later A632 en A205).

35|25040|250

bronnen:
kasteeltje op http://www.langeweg.eu/kasteeltje.htm

11 Comments so far ↓

 1. Jacques Höppener zegt:

  Heel interessant. Ik ben een petekind van Opa van Aken en naar hem genoemd. Jacobus is Jacques geworden. Hij overleed toen ik acht jaar oud was.

 2. Jan Höppener zegt:

  Zie mijn reactie in “over deze site”

 3. Jasper van Hulten zegt:

  Wat leuk en interessant.
  Ik ben een zoon van Willemien van Hulten-de Werd, zij is een dochter van Nell de Werd-van Aken, zij was weer een dochter van Jacobus Joseph van Aken.
  Mijn voorletters zijn eveneens J.J. (Jasper Jacobus), naar mijn overgrootvader dus.

 4. John van Opdorp zegt:

  Jacobus van Aken werd geboren op de hoek Schoolstraat-Noordseweg , op de huidige Hoeve Alma, Schoolstraat 1. Hij is een broer van de bekende Norbertijn Pius van Aken. In 1897 is het gezin verhuisd naar een hoeve aan de Langeweg die heeft moeten wijken voor de aanleg van de HSL. Een van zijn volgende woonadressen was Huize Roville aan de Zuiddijk te Langeweg, gelegen tegenover de steenfabriek Helena.

 5. jn zegt:

  ik mis de beschrijving van 25-11-1941

 6. Bennie Blom zegt:

  Bedankt voor het bericht. Ik heb het inmiddels geplaatst!

 7. Paul Höppener zegt:

  Met veel interesse heb ik met een reactie gewacht tot de ontknoping. Jan en Jacques die eerder rageerden zijn mijn oudste broers en hebben “opa van Aken” nog bewust meegemaakt. Zelf ken ik fragmenten van de verhalen. Samen met mijn broer Pieter heb ik op het einde van de oorlog 8 maanden bij mijn grootmoeder van Aken in Zevenbergen gewoond. De spanningen rondom het fungeren als burgemeester in oorlogstijd zijn zeker mede oorzaak geweest van zijn vroegtijdige plotselinge hartdood.

 8. m.eygenraam zegt:

  Hallo,

  Weet iemand of deze Jacobus Joseph van Aken en zijn echtgenoote de Ronde via de ouders, Marijnus van Aken en echtgenoote van Beek gelinkt kunnen worden aan de “van Aken’s” uit Oudenbosch en zo ja hoe?
  Hartelijk dank voor een reactie.
  M.Eygenraam

 9. Toon Roelen zegt:

  Op bovengenoemde site wordt een offerte van steenfabriek HELENA op briefkaart aangeboden, die is ondertekend door directeur J.J.van Aken.Een zus van zijn ouders,Maria, is mijn overgrootmoeder.

 10. Aan M. Eygenraam; ik ben weer opnieuw begonnen met de Stamboom van van Aken, en heb enige gegevens over de achtergrond van Barbara de Rond, maar allemaal geboren, getogen en gestorven te Hoeven, niet Oudenbosch, en aan de van Aken kant Princenhage, en Chaam.

 11. Greet Pole-de Werd-van Aken zegt:

  Aan M. Eygenraam: Marinus van Aken (geb. 28 Aug 1841) en Henrika van Beek (geb. 26 Jan 1842) waren de ouders van o.a. Jacobus Joseph van Aken, mijn Opa.
  Ik heb heel veel informatie en ben weer begonnen aan de stamboom, die mijn zoon hopelijk binnenkort op internet zet voor mij.
  Mag ik vragen waarom u belangstelling heeft?

  Greet Pole

Geef een reactie