Over deze site

48|250

In november 1939 besluit Jacobus Joseph van Aken, de burgemeester van de gemeente Zevenbergen,  een dagboek aan te leggen over de gebeurtenissen in zijn gemeente. De internationale ontwikkelingen en de gevolgen daarvan in Nederland en zijn gemeenten geven hem aanleiding dit het voor het nageslacht vast te leggen.Tijdens de inventarisatie van het archief van de Heilige Bartholomeusparochie te Zevenbergen stuitte we op een aantal handgeschreven kladblokken die van de hand van burgemeester Van Aken waren. Een vreemde plaats om ze daar te vinden temeer daar er in het Regionaal Archief West Brabant reeds een persoonlijk archief en natuurlijk het archief van het gemeentebestuur uit de periode dat hij burgemeester was. We kunnen slechts vermoeden waarom dit materiaal niet aan het andere materiaal is toegevoegd maar is ondergebracht bij de parochie. Wellicht komen we daar in de loop van het dagboek achter.

Op deze website wordt middels een blog 70 jaar later bekend gemaakt wat hij heeft genoteerd. Het gaat om een transcriptie waarbij letterlijk is overgenomen wat er staat geschreven. Tussen rechte haken staat eventueel mijn commentaar of toelichting. Om het dagboek wat meer tot leven te brengen probeer ik daar waar hij over specifieke documenten spreekt een verwijzing te maken of deze digitaal op te nemen. Ook zal beeldmateriaal gebruikt worden om het verhaal te ondersteunen. Daar waar mogelijk zal op de wiki [[wiki:|wikizevenbergen]] een aanvullend verhaal weergeven.

Er is niet elke dag een inschrijving gemaakt. Zo kan het voorkomen dat er een dag of enkele dagen zijn overgeslagen. Vanaf 10 mei is er haast wel iedere dag een inschrijving. Die kan overigens erg kort zijn maar kan ook wel eens wat langer zijn. Aan de zijkant kun je zien wat de volgende datum is en over hoeveel tijd het gepubliceerd gaat worden op deze site.

Je kunt je via de aan de zijkant aanwezige buttons ook via twitter, rss of e-mail abonneren op meldingen van een update van de site.

De documenten zijn als gezegd te vinden bij het Regionaal Archief West Brabant te Oudenbosch onder archiefnummer 665 en inventarisnummers 46 t/m 53.

Voor de transcriptie van de teksten heb ik gebruik gemaakt van het programma transcript van Jacob Boerma.

Na een lange zoektocht en het bekijken en testen van Joomla, Drupal en WordPress is uiteindelijk gekozen voor laatstgenoemde. Voor dit type website volgens mij het eenvoudigste te gebruiken. Er zijn diverse plugins gebruikt ter ondersteuning.

10 Comments so far ↓

 1. Paul Höppener zegt:

  Dit is wel heel gaaf. Het betreft mijn opa, die ik als heel klein kind nog heb gekend. Ik ben een zoon van Henriette van Aken(geb 11-11-1908). , dochter van burgemeester van Aken. Zelf ben ik uit 1937. Hardstikke leuk initiatief.Blijf het vervolg met spanning volgen!

  Paul Höppener, Heerlen

 2. Hubertina Vasavada-Hoppener zegt:

  Wat fijn dat dit werd gevonden en dat de kleinkinderen van Burgemeester van Aken dit nog kunnen lezen. Ik ben de oudste dochter van Henriette, die opas oudste dochter was. Ik herinner me opa van Aken nog wel, de hazen, die hij had gejaagd en naar ons stuurde om te eten, en ook mijn moeders verdriet toen hij stierf.

 3. Hubertina Vasavada-Hoppener zegt:

  Tine Hoppener, Verenigde Staten

 4. Bert Luijpen zegt:

  Je ziet beste Bennie, dat het al rond waart in de familie, gezien de eerste reacties. Het is fantastisch dat dit op deze manier openbaar wordt gemaakt.
  Het is als een spannend boek waaruit we elke dag een bladzijde mogen lezen. Bert Luijpen, broer van Jeanne Akkermans Luijpen, kinderen van Jo van Aken en Lambert Luijpen. Dus kleinkinderen van opa en oma van Aken. Kijk ook eens op http://picasaweb.google.com/Familie.J.van.Aken/

 5. Kees Schabbing zegt:

  Goed initiatief. Zevenbergen gaat nog meer voor mij leven.
  Deze publicatie is een mooi voorbeeld van hergebruik van informatie. Ik hoop dat meer bezitters van dagboeken dit volgen.

 6. Merel Luijpen zegt:

  Mijn vader Bert Luijpen mailde deze link al door naar mij. Het betreft dus weer mijn overgrootvader! Ik heb hem nooit gekent maar ik vind het toch wel bijzonder… het is familie. Mijn vader zei al dat we er nu misschien nog niet zo geinteresseerd in zouden zijn maar naar mate je ouder word ben je blij dat er zoiets als dit bestaat.. en dat is zo!

 7. Jan Höppener zegt:

  Fantastisch initiatief! Het lijkt mij niet zo vreemd dat dit dagboek in de kerkarchieven zijn gevonden. Het ouderlijk huis van mijn mijn moeder Henriette van Aken lag naast de kerk en toen de toren van de kerk door de Duitsers werd opgeblazen werd dat huis gedeeltelijk verwoest. Als ik mij goed herinner was er een vluchtroute tijdens de oorlog(via de muur of tuin naar de kerk i.v.m. razzia’s tijdens de oorlog.
  Er was dus geen betere plaats om het dagboek voor de bezetters te verbergen dan tussen de archieven van de kerk! De begrafenis van mijn opa (ik ben zijn oudste kleinkind en was toen 9 jaar)zal ik nooit vergeten, het vroor die winter ’41/’42 zeker meer dan 10 graden en lopend in de ellenlange stoet waren mijn handen bijna bevroren en van mijn broer Jacques zijn tenen. Omwonenden hebben ons toen in huis gehaald om bij een kacheltje te ontdooien. Jacques bleef last houden van wintertenen en heeft toen zelfs nog van een vriendelijke Duitser daar iets voor gekregen. (kamferspiritus als ik mij goed herinner). Het is mijn vaste overtuiging dat mijn opa te vroeg is overleden doordat hij regelmatig werd geconfronteerd met gewetensconflicten door opdrachten van de bezetter waar hij grote moeite mee had.

 8. Wat is dit gaaf! Ik ben de dochter van Jeanne Akkermans-Luijpen en dus de achterkleindochter van Jacobus Joseph van Aken. Ik vind het echt superleuk om zo meer te weten te komen over achtergrond van deze kant van mijn familie. Ik ben altijd al heel erg geïnteresseerd geweest in geschiedenis in het algemeen, maar nu het zo’n persoonlijke betekenis heeft ben ik helemaal enthousiast! Bedankt!

 9. Elly Mallens-Dekkers zegt:

  Mijn moeder Jeanne Dekkers-Couwenbergh was het petekind van jullie grootmoeder,Adriana Barbara de Rond.Mama heeft mij veel verteld over jullie familie en haar logeerpartijtjes op Roville. Ik heb daar ook nog foto’s van. Heb al contact met Bert Luijpen. Ik ben nu 71 jaar en ken nog tantes van jullie. Groeten.

 10. Geachte mevrouw, mijnheer,

  Gefeliciteerd met uw nominatie voor de beste genealogische internetpublicatie. Misschien bent u al bekend met http://digitalestamboom.hyves.nl/. Meer dan 500 enthousiaste genealogen zijn hier lid van. Vanaf vandaag beschikken zij ook over een link naar uw mooie site. Graag nodig ik u uit om ook lid te worden.

  Met vriendelijke groet,
  Ruud de Graaf
  Digitale Stamboom

Geef een reactie