april 2nd, 2011

...now browsing by day

 

2 april 1941

zaterdag, april 2nd, 2011

Rustige nacht; slechts ’n paar vliegtuigen zijn genoteerd.

De inwoners zijn er, voor het algemeen ten zeerste door gedupeerd dat volgens bekendmaking in de nieuwsbladen tot nader bericht op Kolenbonnen geen kolen meer zullen wordern verstrekt. Zij, die nog eenige voorraad hebben, zullen voorlopig nog kunnen verwarmen en koken, maar van nu af reeds, zijn er gezinnen die totaal geen brandstof bezitten. Ook wordt het steeds moeilijker zich met een huurauto te verplaatsen daar nog slechts één autoverhuurder in deze gemeente benzine krijgt toegewezen. Een autoverhuurder, die van verhuur moet bestaan. mag slechts alleen ziekenvervoeren en dan nog op advies van een geneesheer in dringende gevallen. Een en ander wijst op meerdere benzinegebrek.

Nu geen koffie, alleen koffiesurrogaat en bijna geen thee meer verkrijgbaar is, zien de inwoners verlangend uit naar hetgeen elders b.v. onder Hoeven en op in meer deelen van Nederland naar men wet is geschied, waar van de licht dus van uit vliegtuigen veel pakjes thee zijn afgeworpen met een lavel er aan kennelijk uit Engelsche vliegtuigen afgeworpen. Zulke bommen, zeggen de inwoners, mogen iedere dag onze gemeente treffen.

Vanuit het Kring-distributiekantoor te Zundert, waar ook deze gemeente onder resorteerd, vernam ik heden, dat in deze maand, in plaats van de gebruikelijke hoeveelheid schoenenbonnen, ten getale van 2400 per maand voor de geheele kring er nu nog slechts 25% of in totaal slechts 600 zullen uitgegeven kunnen worden, hetgeen voor Zevenbergen niet veel meer zal zijn dan 100 bonnen voor een geheele maand.

Evenzoo slecht wordt het met de toewijzing van rijwielbonnen. Slechts zij die dagelijks minstens 15 km per rijwiel, voor hun werk moeten afleggen, zullen voor een bon in aanmerking komen, zoolang de voorraad strekt.

Share
Freelance PHP Developer